Utgravingsprosjekt Øvre Øksnevad

En utgraving utenom det vanlige!

25.04.16
Et bilde sier mer enn tusen ord.

Utgravingen av gravfeltet i Eikebakken er endelig i gang!

Nå er vi i gang med fjerde uken av utgravingen og det ser ut at det kommer til å bli en spennende og ganske travel sommer.

Gravfeltet ligger på en stor morene, ved den nordvestlige enden av Frøylandsvatnet, ca. en halvtime kjøretur sør fra Stavanger. Det er to store gravrøyser på toppen av morenen og mange flere i skråningen fra toppen og lavere terrasser. Før oppstart av utgravningen brukte vi fotogrammetriske metoder til å lage en 3D topografisk modell av området som viste svimlende 79 røyser til sammen. Vi vet per dags dato ikke hvilken periode eller perioder røysene hører til.

3D-modellen av området ble laget i forkant av utgravingen da området var dekket av matjord.

3D-modellen av området ble laget i forkant av utgravingen da området var dekket av matjord. Allerede da visste vi at vi kunne se frem til en utgraving utenom det vanlige.

De første ukene har vært veldig effektive. I løpet av 11 arbeidsdager avdekket vi over 4600 m2 takket være hardt arbeid og en flink gravemaskinsjåfør. Etter avdekking av matjorden var det tydelig at de to store gravrøysene er enda større enn vi i utgangspunktet trodde da vi tolket 3D modellen. De store gravrøysene viser seg å være henholdsvis 21 meter og 18,5 meter i diameter. De mindre røysene er mer eller mindre like store som vi hadde tolket i forkant, men det er enda flere røyser enn vi forventet. Ifølge 3D modellen skulle det være 26 røyser i området vi hadde avdekket etter 11 arbeidsdager og vi hadde til da funnet 36 stykker. Hvis det fortsetter sånn kan det hende at vi ender opp med å finne mer enn 100 røyser!

Mari K. samuelsen er i gang med å rense frem en av de mindre røysene.

Mari K. samuelsen er i gang med å rense frem en av de mindre røysene.

Dette bildet tok vi etter 15 arbeidsdager. Her kan dere se at det har dukket opp enda flere røyser. Ser dere steinpakningen som omringer den store røysen?

Dette bildet tok vi etter 15 arbeidsdager. Her kan dere se at det har dukket opp enda flere røyser. Ser dere steinpakningen som omringer den store røysen på toppen?

Det er tidlig i utgravningen, men vi har allerede interessante resultater med tanke på antallet og plasseringen av røysene. Utgravingen skal vare ut september med 12 arkeologer i full fres.

Siden vi ikke aner hvor mange røyser vi kommer til å ende opp med har vi startet en gjettekonkurranse oss arkeologer i mellom. Kanskje dere har lyst til å være med? Hvor mange røyser kommer vi til å ende opp med når vi er ferdige med å grave vekk matjorden? Skriv gjerne tallet opp i kommentarfeltet. Er det noen der ute som gjetter riktig?

Følg oss på Snapchat (@oksnevad) for daglig oppdatering med arbeidsbilder og spennende funn.

Følg oss på Snapchat (@oksnevad) for daglig oppdatering med arbeidsbilder og spennende funn.

Vi gleder oss med å dele fortsettelsen med dere i månedene som kommer.

 


Kommentarer


Kåre R. Walvik
26.04.2016

Dette høres og ses veldig spennende ut! For oss som er guider dette gi oss nye spennende historier  å fortelle om Jæren og Rogaland. Blir spennende å følge med utgravingene! Takk for at dere deler informasjonen!

Grethe Moéll Pedersen
26.04.2016

Så hyggelig å høre. Ja, følg med. Dette blir bare mer og mer spennende utover sommeren.

Bølle Jon
26.04.2016

Æg trur dæ må vær langt 103 Røyse

 

Grethe Moéll Pedersen
26.04.2016

Jeg har tippet 102 🙂

Nicolas
27.04.2016

Veldig interessant!

Forventer dere å finne levninger?

Om så blir det tatt DNA prøve for sekvensing og analyse med de nyeste metodene?

Grethe Moéll Pedersen
02.05.2016

Hei Nicolas,

Godt spørsmål! Bevaringsmiljøet for bein er ikke så godt i sørvest Norge (jorden er veldig syrlig, og det kan ødelegge ubrent bein veldig raskt).  Det betyr at det ikke er vanlig å finne ubrent levninger.  Så vi forventer det ikke, men man vet aldri.  Det er mer typisk å finne brent bein, og vi forventer å finne flere kremasjonsgraver.

 

I forhold til DNA analyser så avhenger det om vi har noen spørsmål om bein (eller individene i graver) som kan svares med DNA.  Vi må også regne med at kremasjon er veldig ødeleggende for DNA, og det er mulig at DNA ikke overlever i kremerte bein. Men hvis vi bestemmer at det er nødvendig, så skal vi gjøre det.

 

Takk for interessen!

Lynn Johnso
30.04.2016

I would love to read all about this but I cannot find anything that tells me how to translate your site to English. Help please…Thank You.

Grethe Moéll Pedersen
02.05.2016

Hi Lynn

 

We don’t have much control over the construction of the website.  Future blog posts will contain an English summary in addition to Norwegian text.  For the most recent post, I would suggest cutting and pasting the text into Google Translate.  It won’t be a perfect translation, but will be good enough to give you an understanding of what’s going on.  Thank you for your interest.

Johann Trast Palmason
23.05.2016

Det finnest 87 røyser

Fred Klokkervoll
26.06.2016

Jeg drar til med 108

Kai Abrahamsen
20.08.2016

Savner oppdateringer om dette prosjektet :). Var på Åpen Dag og kikket på dette fantastiske feltet, men savner innlegg her på Norark om hva som har skjedd i ettertid. Håper det kommer noe mer snart.

Grethe Moéll Pedersen
31.08.2016

Hei Kai

Så bra at du følger prosjektet. Vi beklager dette, men nå kommer det hvert øyeblikk en oppdatering her på Norark 🙂