Av Axel Mjærum og Jessica Leigh McGraw
Flere utgravninger har vist at det på 800- og 900-tallet e.Kr. foregikk en omfattende handels- og håndverksvirksomhet på Kaupang i Vestfold (se blogg, del 1). I 2015 ble det foretatt en ny utgravning her, og det ble da undersøkt en hustomt (se blogg, del 2) og verkstedet til en finsmed (se blogg, del 3). Sporene som var bevart i grunnen har gitt et unikt innblikk i produksjonen av smykker og andre små metallgjenstander i vikingtiden.
GJENSTANDSFUNNENE
De to siste ukene har vi siktet igjennom bortgravde masser fra utgravningen. Formålet har vært å frembringe ytterligere kunnskap om den undersøkte delen av handelsplassen.
Enkelte av funnene som har fremkommet kan bidra til å datere verkstedet, mens andre gir oss et innblikk i hvilke gjenstander som ble produsert, hvilke metaller det ble arbeidet med og omfanget av produksjonen. Et bredt spekter av funn forteller også om det daglige livet på handelsplassen Kaupang for om lag 1100 år siden. Et lite utvalg av det vi har funnet presenteres her.
Funn fra verkstedområdet:
- Et lite utvalg av funn fra verkstedet. Øverst sees avklipp og bruddstykker av metall. Avtrykk i støpeformer (t.v.) vitner om produksjon av smykkenåler (mulig ringnåler). Til høyre sees fragmenter av smeltedigler og nederst forkullede hasselnøttskall som trolig ble benyttet som brensel. Til sammen har vi mange hundre fragmenter av støpeformer og smeltedigler fra verkstedområdet. Foto: Jessica L. McGraw, KHM.
- Den over 20 cm lange messingbarren har blitt bøyd og avbrutt i den ene enden (t.h.). Foto: Vegard Vike, KHM.
- Mulig munningsskår av hvitmetall (sølv/tinn/bly), som trolig skulle smeltes om. Kan dette ha vært brutt av fra et drikkebeger? Foto: Solveig Lyby, KHM.
- Tynn gullplate dekorert med vridde tråder og kuler av gull. Denne ble funnet i avfallsgropa nær støpeverkstedet. Gullplaten er brutt av fra en større gjenstand og skulle nok smeltes om. Foto: Jani Causevic, KHM.
- Slagg og jernbiter. Slagg er rester fra fremstilling og raffinering av ulike metaller. I stykkene er det også smeltet sand. Funnene vitner om den høye temperaturen som har vært i essa. Foto: Jessica L. McGraw, KHM.
Et utvalg av andre funn som forteller om virksomheten på parsellen i vikingtiden:
- En rekke glassperler ble funnet under utgravningen, blant annet disse. Til høyre sees rødt råglass, noe som forteller at også glasshåndverkeren var tilstede her. Foto: Jessica L. McGraw, KHM.
- Et stykke bearbeidet gevir dekorert med punktsirkler. Slik dekor kunne lages med pumpedrill og var en utbredt dekorform på gjenstander av bein og gevir i vikingtid. Foto: Jessica L. McGraw, KHM.
- Det har blitt funnet en rekke stykker av jern, blant annet nagler og spiker. Foto: Solveig Lyby, KHM.
- Tilformet stykke av kleberstein. Kanskje fra et kleberkar? Foto: Solveig Lyby, KHM.
- En liten grop ved utsiden av husveggen inneholdt mye brent bein og forkullet byggkorn. Blant dette ble det også funnet biter av grisetenner. Kan dette være fra opprensning av ildstedet i huset? Foto: Jessica L. McGraw, KHM.
- Brente byggkorn forteller noe om livet på parsellen. Foto: Solveig Lyby, KHM.