Det vi er i ferd med å grave frem er en tuftkonstruksjon med tilhørende aktivitetsområder rundt, som i sin helhet er gravd ned i terrenget. Området som er nedgravd ligger i et svakt hellende terreng hvor den bakre delen av nedgravingen er ca. 60-70 cm under bakken. Nedgravingen er orientert mot nord, hvor tuftens bakkant vender mot sør. I og med at denne konstruksjonen i sin tid ble gravd ned i terrenget har den fått ligge godt beskyttet fra moderne jordbruksaktivitet, noe som gjør at vi har muligheten til å fange opp flere konstruksjonselementer og romlig distribusjon enn hva tilfellet ville vært i en nedpløyd tuft. I dette tilfellet har vi vært heldige nok til å få frem en fin avgrensing av selve tuftgrensen, flere stolpehull, i tillegg til avgrensede aktivitetslag.
Tuften ligger ca. 8,5 meter over havet, noe som tilsier at den har vært strandbundet i tidsrommet den ser ut til å ha vært aktiv, nemlig i tidligneolitikum (4000-3300 f.Kr). Funnmengden i og rundt tuften er ikke veldig stor ca. 450 (foreløpig), noe som i seg selv er interessant. Materialet er veldig enhetlig med hovedsakelig flint i tillegg til et godt innslag av rhyolitt. A1 og A2 type pilspisser i rhyolitt samt flere sylindriske kjerner i samme materiale gir oss en god pekepinn i forhold til datering til den først delen av yngre steinalder. Enkelte biter med keramikk samt fragmenter av slipt grønnstein passer også godt inn.
Oversiktsbilde med innmålinger lagt på bildet viser hvor tuften ligger, samt stolpehull og tilhørende aktivitetslag.
Det er ikke veldig ofte denne typen konstruksjoner dukker opp i dette området noe som selvfølgelig gjør denne undersøkelsen ekstra spennende. Fokuset er helt klart å fange opp hvordan de forskjellige konstruksjonselementene, gjenstandsfunn og aktivitetslagene forholder seg til hverandre. I tillegg har henter vi kontinuerlig inn rikelig med naturvitenskapelig materiale. En C14 prøve er under behandling og på vei til datering. Forhåpentligvis bekrefter denne vår egen typologiske datering. Resultater av dateringsprøve og videre undersøkelse vil bli formidlet i senere blogginnlegg.