Det er snart to måneder siden vi startet utgravingene i Sømmevågen, og selve avdekkingsarbeidet nærmer seg nå slutten. Siden påske har vi kontinuerlig hatt to gravemaskiner i sving som har fjernet store mengder sand og torv. For å få bukt med all massen har to-tre lastebiler kontinuerlig kjørt bort sand og torv til nærliggende depoter. Totalt har vi nå avdekket rundt 8 mål, og fjernet 16-17 000 m3 masse.

I Sømmevågen fremstår tuftene som gulvlag med mye funn og skjørbrent stein. Under og i tilknytning til lagene kommer det frem ildsteder og stolpehull.
Før avdekkingen fremstod området som en plan gressflate avgrenset av to bergknauser i nord og sør. Nå fremstår denne flaten som en langgrunn østvendt bukt med forhøyninger i sør og nord. På begge forhøyningene er det påvist omfattende bosetningsspor.
Utgravingene så langt tyder på at bosetningen i området strekker seg fra slutten av seinmesolitikum til slutten av tidligneolitikum. Vi har påvist flere tufter, ildsteder/groper og deponeringsområder, og det er et svært rikholdig materiale. Bevaringsforholdene er også særdeles gode, bl.a. med et rikt og variert beinmateriale.
Utover sommeren vil vi med jevne mellomrom komme med smakebiter fra utgravingen.