Utgravingsprosjekt Bømlo, Vika

Åpen dag på utgravingsfeltet i Vika

13.09.14
Av Redaksjonen
Leif Inge Åstveit foredrar for engasjerte bømloværinger

Prosjektet i Vika på Bømlo går nå mot slutten, og onsdag 10 september var det duket for åpen dag for publikum. I forkant hadde vi fått noe pressedekning i lokalavisen ”Bømlo-Nytt”. Det hadde også vært en del interesserte innom utgravingen mens vi har holdt på. Vi var likevel usikre på hvor mange som ville ta turen innom.

For å være et relativt grisgrendt strøk på Sør-Bømlo var responsen imidlertid overveldende. Samlet var ca 130 personer kom innom, og det var faktisk tilløp til trafikkaos langs RV 541 mens det stod på.

Folk ble guidet rundt på de ulike boplassene, fra den eldste som er ca 8500 f.Kr. til de yngste som er fra ca 800 e.Kr. Fra de yngste lokalitetene (vikingtid) har vi funnet spredte stolpehull og kokegroper. Det passet derfor bra å avslutte kvelden med å servere lammelår fra vår egen kokegrop. I tillegg til dette var Morten Kutschera leid inn for å vise knakking. Han produserte blant annet et økseemne i grønnstein som er bortimot identisk med de 6000 år gamle emnene vi har funnet i strandvollen. Dette er formidling på sitt beste! Foruten å være et uovertruffent formidlingstiltak er Mortens knakking viktig for oss som fagpersoner når vi skal vurdere hvilke slagteknikk som er benyttet for å produsere det vi finner, i dette tilfellet økseemner.

Vurdert ut fra de mange spørsmålene (og ikke minst ”godlyder” fra folk som fortærte lammelår) hørtes det ut som mange reiste fornøyde hjem denne kvelden.