Bergmalerier er kjent fra hele verden. I Norge finnes det ca. 25 kjente lokaliteter med malte figurer, 15 av disse i Midt-Norge. Disse opptrer vanligvis i huler, hellere eller på loddrette bergflater.I Bjugn kommune finnes det hele 6 bergmaleri-felt. Heggvik er ett av disse feltene, og befinner seg på en loddrett flate med et lite overheng. Selve panelet kan oppfattes som en «portal», som forsterkes av overhenget. Figurene er plassert på den fine og glatte flaten, inne i portalen.

Figur 1 Portalen med figurer, Heggvik i Bjugn. Foto: H. Stebergløkken, NTNU Vitenskapsmuseet
Heggvik befinner seg i dag ca. 31 meter over havet. Strandlinjekurvene for Fosenhalvøya (Møllers diagram), viser at dette bergkunstfeltet har en maksimumsalder på ca. 4000-5000 år. Noe som tilsvarer yngre steinalder. Før dette var lå berget under vann, og strandlinjekurvene gir oss slik en maksimumsalder av bergmaleriene.

Figur 2 Spredningskart over malte bergkunstlokaliteter. Illustrasjon: Nash, G. & Smiseth, M.-T. 2015
De malte figurene som ikke befinner seg i hellere eller huler, har vært svært utsatt for «tidens tann». Figurene på slike åpne flater er derfor ofte lite synlige. Jernoksid (hematitt) eller jernhydroksid (oker) i pulverform ble sannsynligvis blandet med et bindemiddel med høyt fettinnhold, som kan være med å forklare hvordan fargepigmentet har holdt så lenge som det faktisk har gjort på bergflaten. Ofte er imidlertid figurene så svake at de er vanskelig å tolke i felt.
I de siste årene har det vært en programvare tilgjengelig for PC, som hjelper arkeologen å se bergkunst tydeligere. DStretch er spesielt utviklet for å manipulere fargepigmenter, og fremheve og kontrastere dette. Det har vært gjort mye spennende metodetesting av denne programvaren både internasjonalt, men også nasjonalt. NTNU Vitenskapsmuseet har også benyttet programvaren for bergmalerier på Honnhammer i Tingvoll kommune, med et svært godt resultat. Metoden innebærer at det blir tatt foto i felt, som senere blir bearbeidet på PC.
Nytt i 2016 er at det har kommet en app for mobil (iDStretch og AndroidDStretch), som gjør at bildemanipuleringen kan skje mens man fortsatt befinner seg i felt, ved å bruke mobilkamera. Dette åpner for nye muligheter i felt. Ved å ha en slik app tilgjengelig på en telefon, kan man i realiteten ha mulighet for å kunne avkrefte eller bekrefte bergmalerier mens man er i felt. Appen er dermed et nyttig feltverktøy, som lett påviser hvilke områder på bergflaten som krever mer undersøkelser. Ved en påvisning av bergmaleri i felt, kan man etterpå dersom ønskelig benytte et bedre kamera for å ta et antall bilder som kan manipuleres i DStretch på PC når man er tilbake fra feltarbeidet.
Figur 3 og 5 er bearbeidet med iDStretch. Fargerommet CRGB og YRE ga best resultat. Elgfiguren blir tydeligere avgrenset ved hjelp av appen, også buklinjen blir synlig ved fargerommet CRGB.

Figur 3 iDStretch gir også muligheter for å lagre bilder på mobilen. Originalbilde til venstre, fargerommet YRE i midten og fargerommet CRGB til høyre. Foto og manipulasjon Heidrun Stebergløkken, NTNU Vitenskapsmuseet
Figurene på Heggvik har tidligere blitt kalkert, men bildene tatt ved hjelp av iDStretch viser at nettfiguren har en annen og større utstrekning enn tidligere antatt.

Figur 4 Kalkering av nettfigur. T. Norsted 2006, NIKU.

Figur 5 Bildene manipulert ved hjelp av iDStretch viser at figuren har flere elementer enn tidligere påvist (originalbilde til venstre, fargerommet YRE i midten og fargerommet CRGB til høyre). Foto: Heidrun Stebergløkken, NTNU Vitenskapsmuseet.
Appen blir dermed et nyttig feltverktøy, som hjelper arkeologen med å se de svake figurene til og med under vanskelige lys- og værforhold. En spennende metode for arkeologer som beskjeftiger seg med bergkunst.
Anbefalt litteratur
Harman, J. (2005). Using Decorrelation Stretch to Enhance Rock Art Images. Hentet 18.mai 2016, frå http://www.dstretch.com/AlgorithmDescription.html.
Linge, T. E. (2014). Rørsle gjennom fjordlandskapet – om nyfunne bergmalingar på Honnhammar i Tingvoll. Viking, Bind LXXVII, s. 7-36.
Nash, G., & Smiseth M.-T. (2015). Art and intimacy within the prehistoric landscapes of Norway: how hunter/fisher/gatherers organized their ritual and political worlds through art. I: Stebergløkken, H., Berge, R., Lindgaard, E. & Stuedal, H.V. (red.) Ritual landscapes and borders within rock art research. Papers in honour of Professor Kalle Sognnes (s. 31-46). Oxford: Archaeopress.