Global utveksling er ikke nytt: Allerede for 1000 år siden tok vikingene planter, dyr og stein med på reisene sine, blant annet koriander, påfugler og klebersteinsgryter.
Vikingtiden er en viktig periode i vår skandinaviske kulturarv, men det har vært lite fokus på naturhistoriske aspekter. Det gjør Naturhistorisk museum (NHM) i Oslo nå noe med. Vikinghagen ved Naturhistorisk museum ble åpnet 31. august. Som delutstilling i Forsking i felleskaps Koloniseringsprosjekt byr hagen på en plattform der publikum kan reise tilbake i tiden med en skipsformet, 33 meter lang tidsmaskin laget i cortenstål. Ombord kan man inspisere lasten av planter, stein og dyr som ble brukt – og ikke minst flyttet rundt på – i vikingtiden.
Et besøk er også en sanselig opplevelse i et unikt og annerledes hageanlegg, som blant annet omfatter en hampplante i bur. I Vikinghagen finner en også Holmboes benk. Den er en hyllest til tidligere professor ved NHM, Jens Holmboe, som forsket på plantemateriale fra Osebergskipet. Benken er utført i cortenstål og mange av de treslagene som vikingene brukte. Vikinghagen er et permanent utendørs anlegg i Botanisk hage utviklet i samarbeid med Naturhistorisk museums søstermuseum ved Universitetet i Oslo, Kulturhistorisk museum. Les mer på Naturhistorisk museums nettsider.